subota, 31. oktobar 2020.

RTV Brus

Razotkrivena propaganda Petrovića i Zelenovića

Razotkrivena propaganda Petrovića i Zelenovića
13. maja
10:41 2020
Serija tekstova u kojima su u medijima bliskim Dušanu Petroviću i Nebojši Zelenoviću na najbrutalniji način napadani funkcioneri Srpske napredne stranke u Šapcu Boban Birmančević i Branko Vujković dobila je svoj epilog u odlukama Saveta za štampu.

Ovo nezavisno telo koje okuplja izdavače, vlasnike štampanih, onlajn medija i novinskih agencija, kao i profesionalne novinare na sednici održanoj 30.4.2020. godine, većinom glasova donelo je odluku da su „Podrinske“ tekstovima „50 inficiranih u Mačvanskom okrugu! Većina zaraženih iz Šapca“ i „Da li su pokušaji zataškavanja zaraze doveli Šabac u ozbiljnu situaciju?“ objavljenim 11. aprila  2020. godine u onlajn izdanju, prekršile istinitost izveštavanja i Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da pravi jasnu razliku između činjenica, koje prenosi, komentara, pretpostavki i nagađanja i da, kad je neophodno, konsultuje što više izvora.

Odlučujući o žalbi dr Branka Vujkovića, v.d.direktora Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, članovi Komisije za žalbe ocenili su da se u oba teksta iznose spekulacije o tome da Vujković, kao direktor Zavoda i drugi funkcioneri lokalnog SNS lažu o broju pozitivnih na korona virus i pokušavaju da zataškaju razmere epidemije.  O tome šta su sve u stanju da izmisle u „Podrinskim“ svedoči i odluka Saveta za štampu da su tekstom „Zavod za javno zdravlje nije Srpska napredna stranka“, objavljenim 12. marta  2020. godine, „Podrinske“ prekršile Kodeks novinara Srbije i to obavezu novinara da poštuje etiku i kulturu javne reči, ali i da poštuje privatnost.

Celi članak pročitajte ovde.

Iz iste rubrike