ponedeljak, 4. jul 2022.

RTV Brus

Paket ekonomskih mera Vlade Srbije za ublažavanje posledica na privredu, vredan 5,1 milijarda evra

Paket ekonomskih mera Vlade Srbije za ublažavanje posledica na privredu, vredan 5,1 milijarda evra
01. aprila
13:05 2020

Ministar finansija Siniša Mali i predsednik PKS Marko Čadež predstavili su ekonomski program kojim će država pomoći privredu sa 5,1 milijardom evra. Svakom punoletnom građaninu posle krize biće uplaćeno 100 evra pomoći, u dinarskoj protivvrednosti.

Mali je rekao da su dva cilja ovih mera – očuvanje stečenog nivoa zaposlenosti i borba za svako radno mesto, kao i pomoć preduzećima najviše pogođenim trenutnom situacijom. Mere je podelio u četiri grupe: poreska politika, direktna pomoć preduzetnicima, podrška likvidnosti, pomoć svakom punoletnom građaninu posle krize.

Poreske olakšice

Govoreći o pomoći u oblasti poreske politike, Mali najavio da se odlaže plaćanje poreza i doprinosa na zarade za privatnike tokom vanrednog stanja, i to na najmanje tri meseca. Odlaže se i plaćanje poreza na dobiti za drugi kvartal, i oslobađaju od plaćanja PDV-a svi koji se bave donacijama. Vrednost ovih mera je 1,3 milijarda evra. Na taj način, poslodavci će plaćati samo neto zarade, i zadržati punu zaposlenost. Moći će u 24 jednake rate da isplate, od januara 2021.

Direktna pomoć preduzetnicima

Drugi paket mera odnosi se na direktnu pomoć preduzetnicima, paušalcima, mikro, malim i srednjim preduzećima, zaposlenima u privatnom sektoru: tri minimalne zarade biće isplaćene svakom zaposlenom na račun.

Država Srbija pomaže privredu sa 5,1 milijardom evra

Pomoć od 50 odsto minimalne zarade dobiće ljudi kojima je prekinut radni odnos u velikim preduzećima. U ovoj grupi zaposlenih je više od 900.000 građana Srbije. Sredinom maja trebalo bi da bude uplaćena prva minimalna zarada.

Podrška likvidnosti

Mera pomoći likvidnosti odnosi se na ceo sistem, ali pre svega na privatni. Ulaže se 2,2 milijarde evra, od čega se 200 miliona evra izdvaja preko Fonda za razvoj. Ta sredstva namenjena su za održavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za preduzetnike.

Pomoć svakom punoletnom građaninu

Nakon krize, država će pomoći svakom punoletnom građaninu sa 100 evra u dinarskoj protivvrednosti. Država je za to izdvojila 70 milijardi dinara iz budžeta.

Ove mere se ne odnose na preduzeća koja su za više od 10 odsto smanjila broj zaposlenih. Mali je istakao i da u javnom sektoru neće biti smanjenja plata, a da su penzije sigurne.

Najavljeni program će, kako je Mali rekao, biti finansiran na tri načina: iz rezervi budžeta kojih ima dovoljno, iz budžetskih aproprijacija, kao i na domaćem tržištu i od međunarodnog kapitala.

Učešće javnog duga, kaže, neće preći 60 odsto BDP-a.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je država prihvatila 90 odsto predloga različitih udruženja i asocijacija privrednika i da će usvojeni paket mera sačuvati radna mesta, likvidnost i proizvodnju u zemlji. U narednih desetak dana vlada će usvojiti niz akata koji će omogućiti da se mere sprovedu. PKS će nastaviti, kaže, da bude partner kompanijama podsetivši da kol centri Komore rade danonoćno.

Iz iste rubrike