RTV Brus

Kopaonička frula pobednik Okružne smotre u izvornom stvaralaštvu

Kopaonička frula pobednik Okružne smotre u izvornom stvaralaštvu
29. maja
15:49 2024

Pobednik 24. Okružne smotre u izvornom stvaralaštvu je Kulturno umetničko udruženje „Kopaonička frula“.  Sa nagrađenim izvođenjem pesme „Vrbice, vrbo zelena“ i narodnim kolom „Rasinka“ kompozitora Milovana Vukovića Zisa, Brusjani će nastupiti na Republičkom takmičenju, 1. juna u Badnjevcu kod Kragujevca. „Ponosni smo na uspeh koji postižemo u očuvanju narodnog stvaralaštva, negovanja folklora i izvornih pesama“, navodi predsednica Upravnog odbora Udruženja Sanela Kljajić.

Udruženje „Kopaonička frula “ svoju delatnost započelo je 1985. godine. Udruženje trenutno ima oko 100 članova koji pohađaju frulašku i pevačku sekciju, a za 39 godina postojanja dobitnici su brojnih priznanja i nagrada na različitim manifestacijama.

Najuspešniji u kategoriji koreografisani folklor, sa igrama iz Šumadije, odnosno tematskim prikazom „Kićenje đurđevdanske kapije“ bili su članovi Kulturno umetničkog društva „Polet“ iz Padeža, koji će učestvovati na Republičkoj smotri 8. juna u Aranđelovcu. Koreograf KUD-a „Polet“ Ivan Nešić podseća da društvo postoji od 1976. godine, a trenutno broji oko 70 aktivnih članova raspoređenih u tri folklorne grupe.

 

Iz iste rubrike