RTV Brus

Izvedena taktička vežba 246. bataljona ABHO na Rtnju

Izvedena taktička vežba 246. bataljona ABHO na Rtnju
21. juna
13:57 2021

U četvrtak 17. juna u rejonu sela Mirovo, nadomak Boljevca, u podnožju planine Rtanj, 246. bataljon atomsko-biološko-hemijske odbrane izveo je taktičku vežbu – Bataljon ABHO u sprovođenju mera protiv nuklearno-hemijsko-biološkog obezbeđenja jedinica Kopnene vojske u operaciji.

Na prvoj od osam lokacija, u nizu taktičkih vežbi, koje će biti izvedene u okviru Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021”, prisustvovao je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović. On je izrazio zadovoljstvo prikazanim veštinama pripadnika i obučenošću pripadnika bataljona.

Vežbi su prisustvovali: načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović, načelnik Zaječarskog okruga Vladan Paunović, predsednik Opštine Boljevac dr Nebojša Marjanović, Dušan Todorović, predstavnik Grada Kruševca i deo saradnika bataljona iz Ministarstva odbrane i civilstva.

Vežba je izvedena na pet radnih tačaka, na kojima su predstavljene operativne i funkcionalne sposobnosti jedinice, kao i naoružanje i oprema kojima raspolaže 246. bataljon ABHO, među kojima su i novouvedena sredstva koja višestruko povećavaju mogućnost izvođenja dekontaminacionih radova, a aktivnost je iskorišćena i za proveru znanja i sposobnosti sastava.

Na prvoj radnoj tački prikazan je rad osmatračke stanice ABHO, upravnog organa u mreži NHB kontrole, koji se bavi prikupljanjem i analitičkom obradom svih raspoloživih podataka o dejstvu neprijatelja. Nakon toga predstavljen je rad laboratorijske stanice koja je izvršila prikupljanje uzoraka i njihovu detaljno analitičku obradu radi planiranja daljeg toka operacije, da bi, u nastavku prikaza, bio prezentovan rad na prostoru za dekontaminaciju motornih i vučnih vozila, korišćenjem novoprimljene platforme za dekontaminaciju M-09, koja se pokazala izuzetno efikasnom. Nakon dekontaminacije jedinice, počev od njenog naoružanja i drugih tehničkih sredstava, kao i ljudstva, kraj vežbe prošao je u znaku prezentacije rada komande bataljona.

Potpukovnik Vladimir Filipović komandant 246. bataljona ABHO istakao je da protekla vežba za jedinicu ima višestruki značaj:

„Iskoristili smo je za proveru operativnih i funkcionalnih sposobnosti bataljona, za proveru obučenosti ljudstva, kao i naoružanja i opreme kojima raspolažemo, ali i opreme koju odnedavno koristimo u jedinici – platformi za dekontaminaciju. Kao komandant bataljona imam zadovoljstvo da ukažem na izuzetno visoko zalaganje i motivisanost njenih pripadnika tokom pripreme, kao i tokom današnje taktičke vežbe“, kaže potpukovnik Vladimir Filipović.

Združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021″, na osam lokacija širom Republike Srbije izvode jedinice Kopnene vojske u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom i PVO, 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom.

Iz iste rubrike