RTV Brus

Hristos vaskrse

Hristos vaskrse
08. aprila
11:10 2018

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju  najveći hrišćanski praznik PRAZNIK NAD PRAZNICIMA,– Vaskrs, kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vere. Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva. Glavni je pokretni praznik i na osnovu njegovog datuma određuje se kada će pasti drugi pokretni verski praznici. Na Prvom vaseljenskom saboru, održanom u Nikeji 325. godine nove ere, Crkva je ustanovila da se Vaskrs praznuje u prvu nedelju koja dolazi iza punog Meseca, a koji se pojavljuje posle prve ravnodnevice, s tim da to ne može biti pre 4. aprila, niti posle 8. maja.Isus Hristos je svojim vaskrsenjem pobedio smrt i darivao večni život. Činom stradanja na krstu, a potom i činom vaskrsenja, on dokazuje da je Mesija i Pomazanik – spasilac svih ljudi. Zato je Vaskrs praznik pobede života nad smrću, dobra nad zlom.

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedeljnim postom, pravoslavni vernici najpre počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje. Potom se proslava nastavlja u krugu porodice, gde posebnu radost, naročito deci, predstavlja kucanje šarenim vaskršnjim jajima. Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Jaje je simbol rađanja života, pile prokljuje ljusku i izlazi, kao što je Hristos ustao iz mračnog groba i uzneo se na nebo.

Vaskrs se slavi tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obeleženi i Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak. Čitava sedmica po Vaskrsu naziva se svetla, ali i bela, što znači da se tokom nje ne posti. U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Uskrs otvaraju Carske dveri na oltaru čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskresenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu. Tokom ovih dana verni se pozdravljaju sa „Hristos vaskrse“, uz otpozdrav „Vaistinu vaskrse“.

Iz iste rubrike