RTV Brus

Danas je Sveti Luka

Danas je Sveti Luka
31. oktobra
11:00 2023

Srpska pravoslavna crkva i vernici 31. oktobra proslavljaju svetog apostola i jevanđelistu Luku, u narodu poznat kao Lučindan. Jevanđelista Luka, Grk po rođenju iz Antiohije, pre krštenja neznabožac, jedan je od apostola. Savremenik Isusa Hrista, Sveti Luka je jedan od prvih propovednika hrišćanstva. Pratio je apostola Pavla na misionarskim putovanjima, a kasnije i sam propovedao. Jedan je od pisaca Četvorojevanđelja. Smatra se da je Jevanđelje po Luki – treće jevanđelje u Novom zavetu napisao oko 60. godine.  U 84. godini mučenički je stradao za veru.

Crkva ga smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Po zanimanju lekar, bio je izuzetno obrazovan, sa velikim darom za slikarstvo. Naslikao je tri ikone Bogorodice sa Hristom koje su postale uzor svim kasnijim ikonama majke Božije. Slikarsko delo ovog svetitelja su i ikone Svetih apostola Petra i Pavla.

Prema bogoslužbenom kalendaru Srpske pravoslavne crkve, ovaj dan nije obeležen kao zavetni, već je kao „crno slovo“ svrstan u praznike od značaja za suštinu crkve. Česta je slava srpskih pravoslavnih porodica, a vernici ga slave i kao iscelitelja i zaštitnika pojedinih zanata. Kao svog zaštitnika slave ga i pojedine obrazovne ustanove.

 

 

Iz iste rubrike