RTV Brus

3.Žene – liderke Brusa

3.Žene – liderke Brusa
25. avgusta
12:30 2023

Narodna poslanica Marija Todorović

Od ukupno šestoro poslanika iz Rasinskog okruga u Narodnoj skupštini Republike Srbije, četiri su žene, među kojima i poslanica iz Brusa, Marija Todorović.

Marija Todorovic, rođena 04.08.1992. godine u Brusu. Osnovnu školu završila je u rodnom gradu. Gimnaziju, opšti smer, takođe završava u Brusu. Školovanje nastavlja u Nišu, na Ekonomskom fakultetu, gde stiče zvanje diplomiranog ekonomiste. Udata je, majka je troje dece.

Narodna poslanica Marija Todorović

Na redovnim parlamentarnim izborima 2020. godine Marija Todorović je izabrana za narodnu poslanicu sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“. Na vanrednim parlamentarnim izborima 2022. ponovo je izabrana za narodnu poslanicu sa liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“.


„Moram priznati da je ogromna čast da, kao mlada žena budem deo republičkog parlamenta i da budem u prilici da učestvujem u stvaranju jednog boljeg ambijenta za sve žene u Srbiji“, kaže Marija Todorović.

„Položaj žena u društvu je znatno unapređen poslednjih godina i u današnje vreme žene su dosta više zastupljene na svim značajnim pozicijama“.

Sa Marijom Todorović u razgovoru za portal rtvbrus.co.rs

 

„U prilog tome govori i podatak da je 2021. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije usvojen zakon o rodnoj ravnopravnosti, u okviru kojeg su postavljeni temelji za veću vidljivost žena u društvu i državi“.

U poseti Društvu MNRL Pčelica Brus

„Jedan od pokazatelja borbe za rodnu ravnopravnost sigurno jeste 40 odsto narodnih poslanica u aktuelnom sazivu. U okviru parlamenta, postoji Ženska parlamentarna mreža. Cilj ženske parlamentarne mreže, od samog početka je, da zastupljenost žena na svim nivoima odlučivanja bude primetna. Ženska parlamentarna mreža neumorno radi i na osnaživanju žena na lokalnom nivou i teži primenjivanju ovih pravila na svim nivoima odlučivanja“.

„Opština Brus je odličan primer ove prakse, budući da se na ključnim pozicijama u opštini nalaze upravo žene“, zaključuje narodna poslanica.

 

Iz iste rubrike