RTV Brus

2. Žene – liderke Brusa

2. Žene – liderke Brusa
25. avgusta
12:00 2023

Nepovoljna statistika – žene više rade, manje zarađuju

Statistika kaže da dve trećine rada u svetu obavljaju žene ali da zarađuju samo 10 odsto ukupnog dohotka. Iako čine većinu stanovnika Srbije, žene manje zarađuju i poseduju dok više rade i brinu o drugima. Beleži se i podatak da žene rade dva i po sata duže od muškaraca na neplaćenim tzv. „ženskim poslovima“. Ženski rad je nepriznat i neprepoznat u poljoprivredi i u domaćinstvu. Samo 13 odsto žena su vlasnice gazdinstava.

Na teritoriji opštine Brus, prema popisu stanovništva Republike Srbije iz 2011. godine, živi 16.293 stanovnika, od čega su 7.942 žene, što je 48,67 % ukupnog broja stanovnika. Na osnovu popis iz 2012. godine, poljoprivredom se bavi blizu 11.800 ljudi u preko 4.200 gazdinstava – 3.602 su regitrovana, najčešće porodična. Isti podaci pokazuju da muškarci čine visok procenat zaposlenih na gazdinstvu dok žene rade kao pomažući članovi domaćinstva.


Istraživanja pokazuju da su, poput većeg dela Srbije, i u bruskoj regiji, i dalje zastupljeni stereotipi prema ženskoj samostalnosti – od njih se očekuje da, pored posla, budu ostvarene u ulogama majke, supruge i domaćice. U prilog tome i podatak da je Srbija po udelu preduzetnica znatno ispod evropskog proseka.

Poslednjih godina praksa potvrđuje da žensko stvaralaštvo i preduzetništvo treba posmatrati kao faktor ekonomskog razvoja društvene zajednice a ne kao socijalnu kategoriju.


Imajući u vidu da je poslednjih godina prisutan trend u osnaživanju žena, pored usvojenih strategija, zakona i akcionih planova, važna osnova u tom kontekstu je rušenje stereotipa u realnom okruženju, podsticaj i motivacija, edukacija i informisanost žena i devojčica u lokalnoj zajednici koje planiraju tu i da ostanu.

     

Serijal tekstova „Žene – liderke Brusa“ usmeren je na podizanje nivoa informisanosti žena na teritoriji opštine Brus kroz medijske sadržaje koji u fokus stavljaju njihove potrebe i stavove, afirmišu žensko stvaralaštvo i promovišu pozitivne primere u lokalnoj zajednici. Namera nam je da prezentovanjem planiranih tematskih celina na portalu RTV Brus, doprinesemo  popularizaciji potencijala žena i njihove zastupljenosti na vodećim pozicijama. Dugoročno, stalni dijalog o ovoj temi ukazaće na potrebe i stavove, aktivnosti i uspehe ženske populacije u opštiini Brus ali i na mogućnosti unapređenja kvaliteta života žena, kao preduslov društvenog razvoja u lokalnoj zajednici.


 

 

 

 

Iz iste rubrike