RTV Brus

Tragom pravoslavlja – crkve i manastiri Brusa

Tragom pravoslavlja – crkve i manastiri Brusa
05. oktobra
09:21 2021

Manastir Sveti Roman u Brzeću

Briga o nacionalnoj baštini jednog naroda, potstaknuta je dubokim osećanjima, neprekidna i uvek prisutna. Ona je ne samo deo predačkih korena, već i uslov našeg života u budućnosti. Srednjovekovni manastiri i crkve, deo su autentične duhovne kulture kojom se Srbija ponosi. Gradili su ih vladari u slavu svecima, ali i kao večna konačišta. Vladari dinastije Nemanjić podigli su neke od najlepših pravoslavnih hramova, zidajući crkve i manastire širom Srbije, kako bi učvrstili veru u narodu. Na temelju Nemanjića nastavili su srpski vladari i vlastela, crkveni velikodostojnici i narod. Taj jedinstveni duh graditeljstva sačuvan je do današnjih dana. Ove znamenitosti nisu usamljene već uz njih stoji na stotine crkava i manastira kao oslonac neprekidnog trajanja na našim prostorima.

To što mi danas gradimo hramove naučili su nas naši sveti preci, zadužili nas svojom ljubavlju i svetinjama koje su nama ostavili na dar, da opet naši potomci ne zaborave. Tamo gde je nekada sve počelo, podno Kopaonika, gde su najstarije zadužbine loze Nemanjića, mnogo vekova kasnije, živi duh graditeljstva. Istim tragom nastavljaju danas Brzećani.

Brzeće 12. maja 2018. godine, na dan obeležavanja spomena na Svetog Vasilija Ostroškog, čija su čudesa nebrojena. U prisustvu vernog naroda potkopaoničkog kraja Njegovo Preosveštenstvo Episkop kruševački Gospodin dr David Perović osveštao je Krst na mestu gde je kasnije, posle nešto više od godinu dana, podignut hram u čast Svetog Romana. Nije slučajno baš ovaj datum proslave velikog Božijeg ugodnika, jerarha i učitelja, podvižnika i revnitelja pravoslavne vere, izabran za početak ovog čudesnog dela.

Prema rečima Episkopa kruševačkog dr Davida Perovića još jednom se potvrdilo da su Hristos i Njegov Živonosni Krst jedini i najjači ujedinitelj našeg naroda: „Ustreptalog srca, polažući nadu na Gospoda i Svetog Romana, molimo se da delo koje započesmo što pre bude završeno u slavu Božiju“ rekao je episkom David u prigodnoj besedi obraćajući se vernom narodu bruskog kraja.

Prepodobni Roman Sinait živeo je i upokojio se u devetom veku. Učenik Klimenta Ohridskog, Sveti Roman, jedan je od najpoštovanijih podvižnika i svetaca pravoslavnih.

S obzirom da na ovom prostoru nije bilo pravoslavnih hramova a većina parohijana slavi Svetog Romana inicijativa za gradnju crkve posvećene ovom svetitelju potekla je upravo od meštana, ističe jedan od pokretača velike graditeljske ideje, ugledni Brzećanin Rade Kostić.

Nakon stvaranja pokretačke ideje i ovog svečanog čina, zvaničnog početka radova, u mesecima koji su dolazili usledilo je dalje prikupljanje sredstava za gradnju. Brzećani su želeli da njihov rodni kraj dobije svoje duhovno središte. Naš narod se oduvek okupljao oko crkava, zato ih treba graditi i obnavljati, kažu meštani. Okupljeni oko ove graditeljske ideje verovali su da će se napredak na svetom delu videti već na praznik ovog svetitelja 29. avgusta.

Godinu dana kasnije, u maju 2019., uz pravoslavni obred i svečano, u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa kruševačkog Gospodina Davida i sveštenika ove Eparhije, predstavnika lokalne samouprave, meštana Brzeća, Brusa i okoline, donatora i turista, osveštan je krst u Turističkom centru Brzeće iznad hrama Sv. Roman.

Krst visine 10 m, koji je i osvetljen, nalazi se na uzvišenju, na samom ulazu u turistički centar Brzeće i prvo je što će putnici namernici, turisti koji ovuda prolaze primetiti. Do maja 2019. godine, urađeni su potporni zidovi, temelj parohijskog doma, započeto zidanje, uredjeni prilazni putevi i šetačke staze, postavljen ovaj velelepni krst, ukras našeg sela“.

“Tebi, ugodniče Boga živoga, Romane čudotvorče, koji si ispunio zakon Boga i spasa našega Isusa Hrista i dobio od Njega život večni; klanjamo se s ljubavlju i blagodarimo Ti.” Ovu molitvu Svetog Romana 29. avgusta 2019., na istoimeni praznik, s verom u Boga i iskrom nade u srcu, po prvi put u novoj crkvi u Brzeću, govorilo je nebrojeno vernika potkopaoničkog kraja.

Prvu liturgiju u novosagrađenom hramu, služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop kruševački Gospodin dr David Perović. Zadovoljstvo je, da je posle prve liturgije u ovom svetom hramu obavljeno i prvo krštenje, male Milice Kostić.

Izgradnju Hrama Svetog Romana u Brzeću je pomogao veliki broj ljudi dobre volje, donatora, privrednika i uglednih domaćina i lokalna samouprava u Brusu zbog čega je napredak na svetom delu vidljiv svake naredne godine. Hram Svetog Romana uklopljen je u ambijentalnu celinu potkopaoničkog kraja. Na uzvišenju pored hrama, dominira krst visine 10 m, uočljiv za sve koji krenu put Kopaonika.

 

Iz iste rubrike