RTV Brus

SAČUVAJMO PROŠLOST ZA BOLJU BUDUĆNOST

SAČUVAJMO PROŠLOST ZA BOLJU BUDUĆNOST
11. decembra
12:00 2023

Budućnost Brusa u susretu sa Milentijom

Kako pokrenuti i aktuelizovati pitanje obnove manastira Milentija i promovisati značaj očuvanja kulturnog nasleđa, kao preduslov života u budućnosti, ako u tu priču o očuvanju i obnovi kulturne baštine, ne uključimo budućnost ovog kraja, mlade koji nastavljaju da grade zavičajnu kulturu?

Zato priča o obonovi Milentije zahteva podizanje nivoa društvene odgovornosti za aktivnije učešće svih u svojevrsnoj „kampanji“ – državnih institucija, lokalnih zajednica, stručne javnosti, privrednika, pojedinaca, mladih za očuvanje ovog srednjovekovnog bisera.


Da se u obrazovnim ustanovama bruske opštine kontinuirano radi na proširivanju znanja o zavičajnom i nacionalnom kulturno-istorijskom nasleđu i jačanju svesti o značaju očuvanja duhovne baštine, potvrđuje i nedavno ralizovana planinarska akcija  pod nazivom „U potrazi za srpskom baštinom“.

Akciju su pokrenuli Planinarsko-skijaška sekcija OŠ „J.J. Zmaj“ i Studio „Mika Đorđević“ Srednje škole Brus a pozivu se odzvao neverovatan broj učenika. Planiranom rutom, trebalo je obići lokalitet lokalitet Metođe, srednjovekovni grad Koznik i manastir Milentiju. Prtili smo ih na putu obilaska, „U potrazi za srpskom baštinom“. Svi bruski đaci, učesnici ovog pohoda deli mišljenje da su ovakve akcije dragoceno iskustvo.

„Prvi put sam bila u ovom manastiru i to mi je probudilo želju da istražim istoriju ovog manastira i okoline. Ovo je bilo emotivno iskustvo koje me podseća na prolaznost vremena i istorijske događaje. Ruševine nose priču o prošlosti, ostavljajući posetioca sa osećajem melanholije, ali istovremeno s poštovanjem prema nasleđu koje preživljava“.

Teodora Zdravić III2, Srednja škola Brus

„Poseta manastiru Milentija je u meni izazvala želju za istraživanjem naše istorije i porekla. Smatram da je poseta manastirima jako bitna za očuvanje naše istorije i zemlje. Mistika ovog manastira je zaista interesantna i vredi posetiti ga. Sami kameni ukrasi svedoče o visokom nivou umetnicke i zanatske obrade“.

Mina Petrović III2, Srednja škola Brus

„Poseta manastiru Milentije otvorila je vrata u bogatstvo kulturnog nasleđa i duboki duh tradicije. Ovo istorijsko svetilište svedoči o vekovima poštovanja prema umetnosti, religiji i nauci, čime se nasleđe prenosi kroz vreme.

Spleteni kameni zidovi manastira svedoče o vekovima postojanja, čuvanju prikaza i verovanju. Duh tradicije prenosi se kroz svaki ukraseni arhitektonski detalj, svaki ikona i svitak teksta. Milentije oživljava istoriju, darujući nam uvid u duboke korene kulture.

Ova poseta ne samo da je budila setu za prošlim vekovima, već je i podstakla želju za istraživanjem istorije. Očarani tim svetilištem, osećamo potrebu da razumemo prethodne generacije, njihove običaje i verovanja. Žudimo za dubljim razumevanjem i kontekstom iz kojeg je iznikla naš sopstveni identitet.

Tako, poseta manastiru Milentije nije samo bila turistički obilazak, već i duboko iskustvo koje je raskrivalo kulturno nasleđe, održavajući plamen tradicije i postavljajući pitanja koja nas podstiču na istorijsko iskušenje“.

Mina Zdravić III2, Srednja škola Brus

„Pre par nedelja, sa profesorom Mladenom Toševom obišli smo kulturno nasleđe manastir Milentiju i tvrđavu Koznik. Ovo je bilo jako lepo iskustvo, jer smo se bolje upoznali sa našim krajem. Mislim da bi više ovakvih putovanja, dosta doprinelo interesovanju učenika za istoriju i kulturno nasleđe“.

Vanja Vidojević III2, Srednja škola Brus

„Obilazak kulturno – istorijskog lokaliteta manastira Milentija je probudio u meni želju za daljim istraživanjem i obilaženjem našeg kraja. To je bilo predivno iskustvo koje je ostavilo veliki utisak na mene obeleženo osećanjem poštovanja prema našoj tradiciji i istoriji“.

Anđela Vuković I2, Srednja škola Brus

„Pre par nedelja, sa profesorom Mladenom Toševom obišli smo kulturno nasleđe manastir Milentiju i tvrđavu Koznik. Ovo je bilo jako lepo iskustvo, jer smo se bolje upoznali sa našim krajem. Mislim da bi više ovakvih putovanja, dosta doprinelo interesovanju  učenika za istoriju i samo planinarenje“.

Anastasija Mihajlović I2, Srednja škola Brus

„Duh prošlosti i snažna vezanost za tradiciju su glavna obeležja mog doživljaja manastira Milentije. Smatram da moji vršnjaci znaju vrlo malo o ovom biseru kulturno – istorijskog nasleđa u našem okruženju“.

Mila Simić VIII2, OŠ „J.J.Zmaj“

Za očuvanje kulturnog nasleđa, jedne od osnova savremenog života i upravljanje njime, nisu odgovorne isključivo centralne vlasti i stručna javnost već svi u zajednici, sve zainteresovane grupe i svaki pojedinac, kao partneri na zajedničkom zadatku.

Jedino se na takav, delotvoran način može očekivati postizanje saglasnoti svih aktera i kolektivna inicijativa, usmerena na dobrobit ovog srednjovekovnog manastira ali i celokupnog kulturnog nasleđa i cele zajednice.

 


 

 

 

Iz iste rubrike