RTV Brus

Grad na dlanu – Adresar opštine Brus: K – L

Grad na dlanu – Adresar opštine Brus: K – L
28. novembra
08:53 2019

 

K

 

 

Kulturno-umetničko udruženje “Kopaonička frula”

Kulturno-umetničko udruženje “Kopaonička frula” Brus je amatersko društvo čiji je cilj sačuvati od zaborava srpsko kulturno nasleđe. Zvanično je osnovano 2013. godine. Neguje tradicionalno pevanje i sviranje na starim instrumentima kao što su frula, gusle, gajde i okarina. Udruženje broji oko 50 članova – decu različitog uzrasta ali i starije ljubitelje tradicionalne muzike okupljene u folklornoj, pevačkoj, dramskoj, recitatorskoj i frulaškoj sekciji, za koju vlada i najveće interesovanje. Umetnički rukovodilac Udruženja je dugogodišnji kulturni radnik, frulaš Milutin Cvejić.

Kulturno-umetničko udruženje “Kopaonička frula” Brus godinama unazad radi na negovanju folklorne tradicije. Aktivna frulaška praksa u opštini Brus započeta je još 1985. godine i od tada do danas nekoliko stotina dece naučilo je da svira ovaj tradicionalni instrument. Kulturno-umetničko udruženje “Kopaonička frula” učesnik je brojnih takmičenja širom Srbije, sa kojih se neretko vraćalo kao apsolutni pobednik: Sabor frulaša u Lepencu, Sabor u Prislonici, Smotra dečjeg narodnog stvaralaštva i drugo.

Udruženje je ponosni nosilac mnogobrojnih, najviših priznanja i nagrada u svim uzrastima i kategorijama. Bruski frulaši učestvuju i na tradicionalnoj Akademiji frule maestra Bore Dugića u Rači. Tokom godine Udruženje realizuje veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu.

 

Adresa: ul. Bratislave Petrović, br. 15, 37220 Brus

e-mail: milutincvejicfrula@gmail.com

 

L

 

 

Lovačko udruženje „Kopaonik“ Brus

Lovačko udruženje „Kopaonik“ Brus osnovano je davne 1899. godine. Udruženje gazduje lovištem „Kopaonik-Požar“ ukupne površine 55.986 hektara, od čega lovne površine obuhvataju 52.386 hektara. U Mesnoj zajednici Brđani ovo lovište gazduje reprocentrom na površini od 3,5 hektara. Projekat izgradnje reprocentra za divlje svinje odobren je od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Finansiran je delom od strane Budžetskog fonda za razvoj lovstva Srbije, a ostatak od strane samog udruženja. Sa 120 godina dugom tradicijom, Lovačko udruženje „Kopaonik“ Brus okuplja 420 lovaca u 14 sekcija: Brus 1, Brus 2, Razbojna, Zlatari, Dupci, Blaževo, Botunja, Vlajkovci, Velika Grabovnica, Lepenac, Batote, Milentija, Brzeće i Kriva Reka. U Udruženju rade upravnik i tri lovočuvara.

Tokom godine lov se sprovodi prema zvaničnom lovnom kalendaru a u okviru planirane lovne sezone organizuje se lov na fazana, poljsku jarebicu, divlju patku, šljuku, zeca, divlju svinju, srneću divljač i predatore. Novim Zakonom o oružju i municiji, sva lica koja nabavljaju ili vrše preregistraciju lovačkog oružja u obavezi su polažu lovački ispit. U Lovačkom udruženju „Kopaonik“ redovno se organizuje polaganje lovačkih ispita Lovačkog saveza Srbije za prijavljene kandidate. Rok za preregistraciju lovačkog oružja je do 5. marta 2020. godine. Registracija lovaca u Lovačkom udruženju „Kopaonik“ traje tokom cele godine.

Lovačko udruženje „Kopaonik“ Brus u prvoj polovini februara organiizuje tradicionalni Pohod na kopaoničkog vuka. Učesnici u pohodu mogu biti članovi pomenutog bruskog udruženja ali i članovi drugih udruženja uz dozvolu – vaučer LU „Kopaonik”. U okviru preporučenih mera za sprečavanje afričke kuge svinja, Udruženje blisko sarađuje sa veterinarskom stanicom Brus u cilju preventivnog delovanja i tretiranja svim neophodnim medikamentima.

Lovačko udruženje upozorava članove na neophodnost preduzimanja svih mera bezbednosti u toku odvijanja lova. Takođe apeluje da svi lovci na sebi moraju imati marker radi bezbednosti.

 

Adresa: ul. Milana Kneževića 1, 37220 Brus,

Telefon: +381 3102 033

e-mail: lukopaonik@mts.rs

Iz iste rubrike