petak, 23. februar 2024.

RTV Brus

Grad na dlanu – Adresar opštine Brus: D – J

Grad na dlanu – Adresar opštine Brus: D – J
25. novembra
08:33 2019

 

D

 

 

Društvo MNRL „Pčelica“

Društvo MNRL „Pčelica“ je osnovano 2008. godine. Nova zgrada Dnevnog boravka Društva za pomoć MNRL „Pčelica“ Brus zvanično je otvorena 2018. godine. Na površini od 15 ari izgrađena je dvospratna zgrada od 400 kvadrata, sa dvorištem po propisanim standardima. Izgradnju Doma finansirali su Evropska unija i Vlada Švajcarske u okviru programa Evropski progres, uz učešće opštine Brus. Za izgradnju Doma Evropska unija i Vlada Švajcarske izdvojile su 95.400 evra a opština Brus 14.500 evra.

Izgradnjom Doma značajno su povećani kapaciteti Udruženja – umesto dosadašnjih šesnaest, „Pčelica“ sada može da primi do trideset korisnika. Preseljenjem u novu zgradu omogućen je kvalitetniji boravak za oko dvadeset stalnih korisnika u adekvatnim uslovima, uz podršku stručnog osoblja. Na ovaj način omogućena je i bolja organizacija brojnih aktivnosti sa ciljem razvijanja i unapređenja socijalnih veština i sposobnosti korisnika kao podrške njihovom razvoju, uz mogućnost društvene angažovanosti.

Društvo MNRL svakodnevno pruža psiho-socijalnu podršku svojim korisnicima i njihovim porodicama kroz razne vidove edukacije za njihovo radno angažovanje i kreativne radionice koje pospešuju osećaj zajedništva i osnažuju ih za samostalniji život u porodici i izvan nje, sa osnovnom idejom da smo svi ravnopravni članovi zajednice.

Osim izuzetnih uslova u društvu nesmetan rad sa korisnicima omogućava i tim stručnjaka – osim psihologa i defektologa sa korisnicima radi i andragog. Po rečima predsednice društva Danice Džodić, jubilarna 2018. godina za članove Društva MNRL „Pčelica“ u Brusu bila je najuspešnija od osnivanja. Veliki uspeh je i dobijanje licence za rad ustanova za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju, predviđen Nacrtom Zakona o socijalnoj zaštiti. Imajući u vidu da Dom za osobe sa invaliditetom MNRL Brus zadovoljava pomenute uslove – od adekvatnog prostora, inventara i tehnike do stručnog osoblja, dobijanjem licence zaokruženi su dugogodišnji napori zaposlenih, roditelja i nadležnih, jer licenca garantuje kvalitet usluga korisnicima ali i zaposlenima da će nastaviti da rade, ističe sekretar Društva Tanja Milenkovic Đokić.

Tokom godine Društvo MNRL „Pčelica“ realizuje niz raznovrsnih aktivnosti: radionice, izložbe, posete obrazovnim i drugim ustanovama na teritoriji grada, druženje sa članovima srodnih udruženja, decom PU „Pahuljice” i bruskim osnovcima. Najveća godišnja izložba se održava povodom manifestacije obeležavanja najznačajnijeg datuma opštine Brus „Dani Preobraženja“ na kojoj „Pčelica“ tradicionalno ima svoj štand.

 

Adresa: ul. Oslobodilačka, br.6a, 37220 Brus

e-mail: drustvomnrbrus@ptt.rs

 

 

E

 

Etno grupa Brus

Etno grupa Brus osnovana je 2016. godine sa ciljem očuvanja muzičke tradicije i kulturnog nasleđa bruskog kraja. Iako mlada pevačka družina, Etno grupa Brus se, za blizu četiri godine postojanja, može pohvaliti velikim brojem realizovanih aktivnosti.

Grupu entuzijasta, poštovalaca izvorne muzike i narodne tradicije čini tridesetak članova, pevača i svirača, od najstarijeg Milisava Jovanovića, preko harmonikaša Saše Đidića, do najmlađeg virtuoza na fruli Luke Milanovića. Odnedavno osim starije na novim pesmama svakodnevno radi i nastupa i mlađa pevačka grupa. Predsednik ovog pevačkog ansambla je Nebojša Stevović.

Etno grupa Brus organizovala je koncerte u Brusu i susednim opštinama, Aleksandrovcu i Blacu ali i nastupe u inostranstvu. Ostvareno je učešće na brojnim domaćim i inostranim festivalima i takmičenjima uz najprestižnije nagrade.

 

 

J

 

 

Javno komunalno preduzeće “Rasina”

Prva Komunalna ustanova pri Srezu kopaoničkom, osniva se odmah po oslodođenju 1946. godine. Ustanova je imala Javno kupatilo i pekaru. Komunalno preduzeće “Pobeda“ je osnovano 1962. godine. Komunalno preduzeće “Razvitak“ Brus, osnovano 1964. godine bilo je registrovano za obavljanje poslova održavanja vodovoda, pijace i čistoće. Udruživanjem u Poljoprivredno trgovinski kombinat “Kopaoničanka“, preduzeće je dalje obavljalo komunalnu delatnost kao OOUR “Usluga“. Danas preduzeće posluje kao JKP “Rasina“. Registrovano je u Privrednom sudu u Kraljevu krajem 1989. godine na osnovu odluke SO Brus iste godine.

Rad JKP “Rasina“ je organizovan u sledećim sektorima poslovanja:
–      vodosnabdevanje: vodovod i inkasanti;
–      komunalni poslovi : čistoća, pijaca i pogrebne usluge;
–      građevinsko-uslužni poslovi: građevinska operativa i mehanizacija.

JKP “Rasina“ je nosilac bonitetne ocene A+, sertifikata koji potvrđuje da je poslovni subjekat u grupi preduzeća sa najboljom bonitetnom ocenom u Srbiji.
Sertifikat “Firma od poverenja“ je dodeljen za odličnu reputaciju i doslednost u radu, kao i za korektnu saradnju sa klijentima i poslovnim saradnicima.

Delatnost

JKP “Rasina“ održava 300 km dugu vodovodnu, primarnu i sekundarnu mrežu. Hemijski i bakteriološki ispravnu vodu iz Vignjišta pije velika većina žitelja opštine Brus, do Zlatara, Botunje, Brzeća i Budilovine. Zvanično na sistemu vodosnabdevanja nalazi se 3.686 korisnika. Za kontrolu kvaliteta i ispravnosti vode zadužen je Zavod za javno zdravlje Kruševac.

Osnovna  delatnost  RJ “Čistoća“ je iznošenje i deponovanje smeća,  higijena javnih površina i održavanje zelenih površina u gradu. Iznošenjem smeća, pored grada i prigradskih naselja, obuhvaćeno je još 30 od ukupno 58 naseljenih mesta a broj korisnika je  2.400 u kategoriji domaćinstava i 320 radnih organizacija. Tokom 2018. godine sa radom je počeo reciklažni centar, finansiran  sredstvima Nemačke razvojne agencije GIZ. U okviru projekta “Razvoj sistema odvojenog prikupljanja otpada za reciklažu“ Komunalno je dobilo po 30 kontejnera za papir, PET ambalažu i plastiku, 50 metalnih kontejnera za mešovito smeće, 500 kanti za domaćinstva i vozilo za prevoz otpada na presovanje i dalje  na reciklažu.

Pranjem  javnih površina  u zoni jedan  je obuhvaćeni su kolovozi, trotoari i parking prostori. “Čistoća“ je zadužena i za održavanje javnog zelenila, gradske fontane i linearnog zelenila. Pored zelene i “buvlje“ pijace, JKP “Rasina“  poseduje i stočnu pijacu koja se nalazi u neposrednoj blizini romskog naselja i gradskog groblja.

 

Adresa: ul. Kralja Petra Prvog, br. 8A, 37220 Brus
Telefon: +381 37 3825 486
e-mail: jkp.rasina@gmail.com

 

Iz iste rubrike