RTV Brus

Grad na dlanu – Adresar opštine Brus: C – DŽ

Grad na dlanu – Adresar opštine Brus: C – DŽ
30. decembra
11:59 2019

 

C

 

 

Centar za kulturu Brus

Delatnost

Centar za kulturu Brus obavlja delatnostii u oblasti umetničkog, književnog stvaralaštva, scenske umetnosti i projekcije filmova. Prvobitno je radio kao Dom kulture, zatim pod nazivom Kulturni centar i Centar za kulturne delatnosti i bibliotekarstvo. Zgrada Centra za kulturu Brus sagrađena je 1978 godine, kao prostor namenjen bibliotečkoj, bioskopskoj, muzejskoj i pozorišnoj delatnosti. Današnji Centar za kulturu Brus obavlja svoju delatnost od novembra 2013. godine. U svom sastavu ima bioskopsku i malu salu a u okviru Centra rade Zavičajni etnografski muzej, bioskop, suvenirnica i kulturno umetnička društva. U Centru za kulturu, sa 7 zaposlenih, tokom godine realizuju se raznovrsni filmski, pozorišni, muzički, likovni, tribinski, edukativni programi (projekti i radionice) i redovne godišnje manifestacije.

Radno vreme Centra za kulturu Brus je od 7 do 15 časova, sa izuzetkom popodnevnih i večernjih programskih sadržaja.

Suvenirnica „Od zlata jabuka“

U sklopu Centra za kulturu Brus posluje suvenirnica „Od zlata jabuka“. U bogatoj lepezi proizvoda posetiocima i turistima nudi domaće suvenire za uspomenu i poklon – razglednice, šolje, magnete, priveske, torbe, ukrasne flaše, satove….

Radno vreme suvenirnice je radnim danom od 10 do 18 sati.

Zavičajni etnografski muzej

U okviru Centra za kulturu Brus, od 1990. godine, radi i Zavičajni etnografski muzej. Stalna muzejska postavka smeštena je u četiri međusobno povezane prostorije, sa tematski grupisanim eksponatima koji, tako postavljeni, čine jednu celinu i predstavljaju život i kulturu bruskog podneblja.

U centralnom delu predstavljena je kuća sa otvorenim ognjištem i svim pripadajućim predmetima, kao što su kotao na verigama, naćve (mešajnik), grnčarski lonci, crepulje sa sačevima i mnogo drugo posuđe, pokućstvo, privreda – posebno preko predmeta vezanih za stočarstvo i bačiju, kao što su karlice, kupice, čabrovi, zastruzi, grudarice idr; narodna nošnja i tkačka radinost, sa razbojem, ćilimima i ostalim tkačkim tvorevinama, predstavljeni su u posebnoj prostoriji, kao i seoska soba iz XIX veka, sa drvenim krevetom, guberom, prekrivačima i prostirkama, ponjavama, kolevkom, kuferom sa rubom. U stalnoj postavci, u holu (hodniku) nalaze se četiri stolice – fotelje, iz vremena Obrenovića, pisaći sto i vitrina, iz istog perioda, a sve je nekada pripadalo spomenutoj porodici Jeličić. Pored predmeta od tekstila, eksponati su najvećim delom od pečene zemlje – keramike, drveta i u manjoj meri metala i, uglavnom, potiču iz XIX veka i početka XX. Od osnivanja muzeja do danas prikupljeno je preko dve hiljade muzejskih eksponata i druge muzejske građe.

Prostorije muzeja možete posetiti radnim danom od 09 do 15 sati.

 

Adresa: Bratislave Petrović 15,Brus 37220,

e-mail: centarzakulturu2013@gmail.com

Telefon: +381 37 825 254

 

 

Centar za socijalni rad Brus

Delatnost

Centar za socijalni rad u opštini Brus obavlja poslove u ostvarivanju prava građana u oblasti socijalne zaštite i porodično pravne zaštite. Ustanova funkcioniše u okviru dve organizacione jedinice: Centar za socijalni rad i Domsko odeljenje. U današnjoj zgradi Centar radi od 1977. godine sa 7 zaposlenih.

Korisnicima se pruža socijalna zaštita kroz ostvarivanje osnovnih prava i pružanje pomoći u obliku:

materijalnog obezbeđenja,
dodatak za pomoć i negu drugog lica,
smeštaja u ustanovu socijalne zaštite,
smeštaja u drugu porodicu,
osposobljavanja za rad,
mere starateljske zaštite,
usluge socijalnog rada,
trenutne novčane intervencije licima koja se nađu u stanju socijalnih potreba.

Korisnici usluga u pružanju socijalne zaštite su

deca bez roditeljskog staranja,
socijalno i materijalno ugrožena deca,
deca i omladina sa smetnjama u razvoju,
deca iz porodica sa porodičnim problemima,
odrasla i ostarela lica materijalno neobezbeđena i nezbrinuta lica,
odrasla lica sa fizičkim i psihofizičkim smetnjama u razvoju,
lica sa poremećajima u ponašanju,
odrsla lica s aporodičnim problemima i dr.

 

Domsko odeljenje Centra za socijalni rad

Domsko odeljenje Centra za socijalni rad brine o blizu 70 korisnika prosečne starosti 80 godina. Domsko odeljenje Centra za socijalni rad se tradiconalno uključuje u obeležavanje „Oktobra meseca starih lica”. Da je reč o tradiciji obeležavanja meseca starih, od samog osnivanja ove ustanove, potvrđuje niz raznovrsnih aktivnosti koje je Domsko odeljenje u Brusu realizuje tokom meseca posvećenog našim najstarijim sugrađanima. Cilj obeležavanja meseca solidarnosti sa starijima je ukazivanje na probleme koje osobe treće dobi imaju, stvaranje boljih uslova za život i rad a sve u skladu sa njihovim potrebama.

U okviru brojnih redovnih aktivnosti, svakog poslednjeg četvrtka mesecu u prostorijama ustanove organizuju se grupne proslave rođendana za štićenike rođene proteklog meseca, druženje korisnika Domskog odeljenja u Brusu i Blacu, jednodnevni izleti, kao prilika za obilazak okolnih gradova. Realizuju se i posete učenika osnovnih škola bruske opštine i druženje sa najstarijim sugrađanima uz prigodan kulturno-umetnički program.

Ovo je jedan od načina da se najstarijim sugrađanima pokaže da su deo naše lokalne zajednice i iskaže zahvalnost za doprinos koji su dali društvu.

 

Adresa: Oslobodilačka bb, 37220 Brus

Telefon: +381 37 3825 665

e-mail: csrbrus@ptt.rs brus.csr@minrzs.gov.rs

 

 

 

 

Džudo klub Brus

Džudo klub Brus je osnovan 20. oktobra davne 1980. godine. Osnivači su Dobrivoje Ivezić, Dragi Ivezić, Uroš Stojanović i Miroljub Šović, prvi predsednik kluba. Glavni motiv i osnovno opredeljenje Džudo kluba Brus je rad na pripremi mlađih kategorija za nastupe na takmičenjima.

Kroz Džudo klub Brus do danas je prošlo preko 5000 članova svih uzrasta. Tokom svog postojanja, Džudo klub Brus je svaku od četrdesetak godina rada završavao sa tradicionalno izuzetim rezultatima. Do sada su osvojili nebrojeno medalja na svim nivoima: turnirima, zvaničnim prvenstvima nekadašnjih država SFRJ, SRJ , SCG a danas Srbije i Balkana.

Među zapaženijim turnirima koje Džudo klub Brus organizuje je memorijalni Medjunarodni džudo turnir „Srđan Čolić“ u znak sećanja na tragično nastradalog, uspešnog takmičara bruskog kluba. Među bruskim džudistima su bivši šampioni stare Jugoslavije, Olimpijci i reprezentativci: Miroslav Jočić, petostruki seniorski šampion stare Jugoslavije, višestruki balkanski šampion, pobednik svetskih kupova, učesnik svetskih i evropskih prvenstava, Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine, danas vlasnik i veoma uspešan trener Džudo akademije Jočic; Miroljub Ivezić, osvajač medalja na prestižnim takmičenjima i turnirima u zemlji i inostranstvu, reprezentativac Srbije u džudou i osvajač zlatne medalje na Evropskom kupu u džudou.

Danas klub broji oko 80 takmičara različitih kategorija od poletaraca i pionira preko kadeta do juniora i seniora. Godišnje ostvaruju učešće na preko dvadeset takmičenja sa koji donesu prosečno, blizu stotinu odličja. Po brojnim uspesima takmičara i velikom entuzijazmu sportkih radnika prepoznaju ih u celoj zemlji. To su prepoznali i u Svetskoj džudo federaciji, Džudo savezu i lokalnoj samoupravi, uključujući bruske džudiste u projekat „Džudo u škole“. Članovi Džudo kluba Brus treniraju u renoviranoj sportskoj hali „Goran Raičević” u Brusu.

 

Adresa: ul. Omladinskih brigada bb, 37220 Brus

Iz iste rubrike