RTV Brus

DA NAS BUDE VIŠE

DA NAS BUDE VIŠE
05. decembra
17:13 2022

Biti roditelj  najlepši osećaj – smatra sociološkinja Miladinović

Na prostoru Srbije demografski problemi prisutni su više decenija: iseljavanje, opadanje fertiliteta, porast srednje starosti prilikom sklapanja prvog braka i kod muškaraca i kod žena, porast srednje starosti prilikom rađanja prvog deteta i veliki broj abortusa. Navedeni faktori utiču na opadanje nataliteta. Pored pada nataliteta, mortalitet je u porastu.Navedeni demografski podaci pokazuju da se parovi teško odučuju na formiranje i/ili proširivanje porodice. Tome treba dodati odlaganje rađanja dece, emigracione tokove, prisutnu neizvesnost u uspeh sprovođenja populacione politike kao važan uzrok niskog nivoa fertiliteta.

Roditeljstvo je neraskidivo povezano sa širim društvenim okruţenjem, pa se među uticajnim činjenicam nalaze i gospodarske (ne)prilike, financijski i stambeni problemi, nezaposlenost ili opasnost od nezaposlenosti mogu uticati na doživljaj roditeljstva, tako da dolazi do oklijevanja u donošenju odluke o rađanju, odlaganju ulaska u brak i slično smatra sociološkinja Snežana Miladinović.

 

Strah od drastičnog povećanja odgovornosti – kako materijalne, tako i emotivne, razlog zbog kojeg mnogi mladi ljudi danas svesno odlažu roditeljstvo. Nije lako ni razmišljati o tome kako da se uklopi veliki broj obaveza koje se nameću zaposlenim roditeljima.

U Srbiji trenutno možemo razlikovati najmanje tri oblika institucionalne podrške: finansijsku, save-todavnu i organizacionu.Mladi roditelji se u svom roditeljstvu i dalje daleko više oslanjaju na svoje roditelje 70 % mladih u Srbiji, uzrasta od 18-34 godine i dalje živi sa roditeljima.

Isto tako, roditelji umeju da budu previše zaštitnički nastrojeni prema deci što je odlika naše kulture.Međutim, sporo odrastanje ostavlja mnogo tragova koji se tiču samostalnosti, odgovornosti, donošenja odluka, i preuzimanja rizika.

Na pitanje Kada smo zaista spremni za decu? Naša sagovrnica ističe Koliko god da smo zreli i odgovorni, emotivno stabilni i sa obe noge čvrsto na zemlji – iskustvo roditeljstva je neverovatno intenzivno, neopisivo.

 

Iz iste rubrike