ponedeljak, 25. jun 2018.

RTV Brus

ZAVIČAJNA RAZGLEDNICA OPŠTINE BLACE

12. marta
15:26 2018

Serijal tekstova o očuvanju zavičajnog nasleđa

Opština Blace ima bogatu prošlost o čemu, pored ostalog svedoči i autentično nasleđe zavičajne kulture. Unutar ovog specifičnog prostora formirano je nacionalno, versko, i kulturno središte regije u kome je stanovništvo, tokom vekova, ostavilo vredne tragove života i stvaralaštva.

 

Smeštena u Topličkom okrugu, južnog dela Srbije, opština Blace se prostire u Topličkoj kotlini, na istočnim obroncima Kopaonika i jugozapadnim obroncima Jastrebca. Na raskrsnici značajnih saobraćajnica, prema Kosovu i Metohiji, Kopaoniku, Kruševcu i Prokuplju, opština Blace ima povoljan geografski položaj prema prostornim celinama sa bitnim prirodnim resursima, razvijenim privrednim regionima i poslovnim centrima Republike Srbije. Administrativni centar opštine je gradsko naselje Blace smešteno pored reke Blatašnice na vododelnici slivova reka Rasine i Toplice. Prema popisu stanovništva Republike Srbije iz 2011. godine, u jednom gradskom i 39 seoskih naselja opštine Blace živi 11.686 stanovnika. Razvojni potencijal Blaca je u ruralnom turizmu i ekološki održivoj poljopriredi.

Činjenica da visok procenat mladih u Srbji sopstveno kulturno nasleđe doživljava kao potpuno inferiorno u odnosu na tekovine drugih kultura, potvrđuje da je kontinuirana briga o zavičajnom nasleđu neodvojiva od pitanja društvenog i održivog razvoja, u ovom slučaju, blačkog kraja. Serijal tekstova „Zavičajna razglednica opštine Blace“ usmeren je na očuvanje zavičajne kulture odnosno nasleđa blačkog kraja a obuhvatiće priče raznorodne tematike, posvećene kulturno-istorijskim događanjima – istaknutim ličnostima, zbivanjima i predelima u Blacu i okolini.

Planirane priče baviće se raznovrsnim temama o događajima koji su kroz istoriju uticali na razvoj blačke komune, obuhvativši prošlost ovog kraja od najranijih dana ljudske civilizacije do danas : o civilizacijskom toku ovog kraja – Lokalitetu Prebreza kao značajnijem paleontološkom nalazištu u Evropi, starom između 10 i 16 miliona godina, svojevrsnom muzeju na otovorenom sa replikama okamenjenih fosila; nastanku imena i prvih naseobina na teritoriji opštine Blace; nastanku i folkloru blačkih sela koja čuvaju tradiciju od zaborava i nestajanja; manastirima blačkog kraja kao pravosavnim čuvarima vekova; istorijskim činjenicama ali i legendama vezanim za Jankovu Klisuru; učešću blačana u ratovima za oslobođenje Srbije – Gvozdeni puk, ponos Srbije; velikom Topličkom ustanku kao simbolu blačkog kraja; stradanju stanovništva ove regije u Drugom svetkom ratu; Blačkom jezeru – legendi o nastanku i šansi za turističku afimaciju blačke opštine; zaboravljenim zanatima…

Ciklus će obuhvatiti i priče o znamenitim ljudima ovog kraja: o legendarnom junaku Kosti Vojinoviću; vojnicima s ovog područja koji su se istakli hrabrošću u borbama na Ceru i Drini i kasnije na solunskom frontu; pesniku i velikom kulturnom pregaocu Radetu Draincu; Blacu kao evropskom rekorderu po broju studenata u odnosu na broj stanovnika; čuvenoj Šljivijadi , kulturno-turističkoj manifestaciji – simbolu blačke komune i promociji opštine Blace kao prepoznatljive turističke destinacije.

Prezentovanjem planiranih tematskih celina na portalu RTV Brus u okviru pomenutog projekta, uz uključenje što većeg broja aktera, serijal „ Zavičajna razglednica opštine Blace“ doprinosi popularizaciji tekovina zavičajne kulture kao vrednosti na koje svaka opština mora ozbiljno da računa.

Iz iste rubrike

Marketing