subota, 4. decembar 2021.

RTV Brus

Reagovanja na upad u zgradu RTS-a

Reagovanja na upad u zgradu RTS-a
16. marta
23:51 2019

„ComNet“

Nije prošlo ni punih 24 sata od poslednjeg napada huligana i poslednjeg saopštenja Udruženja elektronskih medija „ComNet“ u kom osuđujemo napad na medijsku kuću RTV „Kraljevo“, a nasilnici su već stigli da nastave sa svojim skandalozno bahatim izlivima.

Sada su huligani napali zgradu našeg državnog, javnog medijskog servisa Radio televiziju Srbije, polomili vrata, kamenovali policiju… Taj soj ljudi ovim postupkom nisu za metu imali samo naše kolege novinare već i organe reda i državu i svakog pojedinca u njoj. Više ne postoji ta reč osude koja je dovoljna da se ovakvo gnusno, besmisleno i devijantno ponašanje osudi.

Udruženje elektronskih medija „ComNet“ će da podvučenim slovima najoštrije osudi i da zahteva pravdu od države i institucija, kao i reakcije svih novinarskih udruženja da nas zaštite, jer smo mi uređena, slobodna država u kojoj nema mesta za nasilje, mučenje i zastrašivanje novinara koji rade svoj posao i tome se mora stati na kraj.

PROUNS

Sinoć  Televizija Kraljevo, večeras Javni servis RTS. Ko je sledeći na meti bahatog ponašanja neodgovornih  pojedinaca?

Pozivamo sva medijska udruženja, uključujući i ona okupljena oko medijske koalicije, da zajednički, jedinstveno stanemo u odbranu profesije, samostalnosti uređivačke politike, pravo na drugačije mišljenje i slobodu medija za koju se deklarativno zalažu kad god su “ugrožena prava” njihovih medija i njihovih novinara.

Pozivamo sve državne organe da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima energično stanu u zaštitu zaposlenih i imovine medija koji su brutalno napadnuti od strane neodgovornih pojedinaca koji na ovako bezobziran  način zloupotrebljavaju pravo da  protestima izraze svoje nezadovoljstvo, koje im ne osporavamo.

Poručujemo političkim liderima da svoje stavove prezentuju i brane u okviru parlamentarnih institucija kao legitimno izabrani predstavnici naroda da svoj legimitet i licitiranu brojku od 5 miliona potvrde na izborima, a nas ostave na miru  da radimo svoj posao u skladu sa medijskim zakonima, najbolje što umemo, u skladu sa našim uređivačkim politikama i osnovnim načelima profesionalnog novinarstva.

Kao što o vama konačnu reč daju građani na izborima takođe i sud o nama donose svakodnevnim praćenjem ili ne praćenjem naših programa jer naš posao radimo isključivo zbog njih, a ne zbog vas.

PROUNS još jednom najoštrije osuđuje svaku vrstu nasilja nad medijima i medijskim radnicima i pokušaj nametanja uređivačke politike, ma od koga dolazila.

JP Mreža Most

JP Mreža Most najoštrije osuđuje divljački upad Boška Obradovića i njegovih pristalica u zgradu RTS-a. Radnici Tv Most, Radio Kosovske Mitrovice, RTV Puls i RTV Gračanica smatraju nedopustivim zastrašivanje, pretnje i napade na novinare i uništavanje imovine Javnog Servisa, a sve u ime demokratije.

Svako ima pravo da bude nezadovoljan uređivačkom politikom bilo kog medija, ali ne i da necivilizacijski i brutalno ugrožava pravo na rad novinara i drugih medijskih radnika, kao i njihovu bezbednost.

Dajemo punu podršku kolegama sa RTS-a, solidarišemo se sa njima i tražimo od nadležnih organa da preduzmu sve neophodne mere kako bi se zaštitili medijski radnici, nasilnici sankcionisali, a RTS-u i drugim medijima omogućilo normalno funkcionisanje.

Ne želimo da se pitamo hoće li i kakve korake prema medijima čije im se izveštavanje eventualno ne bude dopalo, preduzeti Obradović i njemu slični nasilnici i huligani. Očekujemo takođe najhitnija i najoštrija reagovanja strukovnih i novinarskih udruženja.

Info 24

Najoštrije osuđujemo upad huligana u zgradu RTS u Beogradu i napad na kolege novinare.

Neotuđivo pravo svakog novinara je da slobodno izveštava i zbog toga ne sme da trpi bilo kakav vid nasilja.

Pozivamo sve nadležne državne organe da bez odlaganja uspostave javni red i mir i da zaštite svakog novinara kome su u ovom trenutku ugrožena osnovna ljudska prava.

Info 24 daje punu podršku kolegama prema kojima je večeras primenjeno nasilje i kojima su upućene pretnje.

Ovakvo ponašanje demonstranata izlazi iz okvira demokratskog i civilizovanog društva i upravo pokazuje kako određene opozicione strukture zamišljaju da demokratija treba da izgleda.

Regionalna RTV  Pančevo i Novosadska TV

Regionalna RTV  Pančevo i Novosadska TV najoštrije osuđuju upad huligana u zgradu RTS u Beogradu i napad na kolege novinare.  Ovakav skandal odavno nije viđen u Srbiji , ali imajući u vidu da je u napadu na RTS učestvovalo manje od 200 ljudi, očigledno je da tu nema nikakvog građanskog  protesta već su to huligani na delu.

Za ovaj  vandalski čin  koji su predvodili Boško Obradović i Dragan Đilas tražimo oštru osudu i reakciju svih institucija. .

Uvereni smo da je Srbija večeras videla da je ovde samo nasilje na delu i to nad novinarima koji rade svoj posao.

Zahtevamo  da  država i sva novinarska udruženja adekvatno reaguju  na ovakve skandalozne  napade na naše kolege sa RTS –a i pružamo im svu našu podršku i pomoć.

Iz iste rubrike