RTV Brus

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić otvorio u Beogradu Regionalnu konferenciju Mreža žena u policiji

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić otvorio u Beogradu Regionalnu konferenciju Mreža žena u policiji
13. oktobra
15:00 2023

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić otvorio je danas u Beogradu Regionalnu konferenciju Mreža žena u policiji i poručio da je ponosan što je osnivanjem Mreže žena u policiji Ministarstvo unutrašnjih poslova napravilo značajan iskorak ka rodnoj ravnopravnosti, većoj toleranciji i boljem razumevanju, istakavši da se ovo udruženje pokazalo kao velika snaga i potencijal sektora bezbednosti u Srbiji.

„Veliko mi je zadovoljstvo i čast da prisustvujem ovoj konferenciji i moram da kažem da me raduje što vidim koliko vas je danas ovde, ali i što je sve više žena na značajnim i važnim državnim i društvenim pozicijama. To govori da je Srbija na dobrom putu, na putu jednakih mogućnosti i ravnopravnosti za sve“, naglasio je ministar Gašić.

Istakao je da je Ministarstvo postiglo velike rezultate u pogledu sprovođenja aktivnosti koje se odnose na implementaciju Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1325 „Žene, mir i bezbednost“.

„Udruženje Mreža žena u policiji pokazalo se kao veliki podsticaj za sve mlade žene koje žele da postanu policijske službenice i koje žele da pokažu da su profesionalne i posvećene. U prilog tome govori podatak da je u stalnom porastu zainteresovanost devojaka za prijem na školovanje na Kriminalističko-policijskom univerzitetu, u Srednjoj školi unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici i u Centru za osnovnu policijsku obuku“, rekao je ministar Gašić.

Kako je naglasio, unapređenje položaja žena i povećanje zastupljenosti u ukupnom broju zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova je jedan od nepromenjivih prioriteta.

„Primena Nacionalnog akcionog plana dovela je do povećanja broja zaposlenih žena, tako da je za sada njihova zastupljenost u ovom ministarstvu 27 odsto. Imamo i trend povećanja broja žena na rukovodećim pozicijama koji u ovoj godini iznosi 18,6 odsto, ali ne želimo da se tu zaustavimo“, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Gašić je poručio da samo zajedničkim zalaganjem „možemo unaprediti ulogu i položaj žena u društvu, zaštititi ih od svih oblika diskriminacije i obezbediti im sistemsku podršku“.

Stalna koordinatorka UN-a u Srbiji Fransoaz Žakob istakla je da je tema današnje konferencije, kao i prisustvo visokih zvaničnika dobar znak i pokazuje da je Srbija posvećena pitanju ravnopravnosti žena.

Dodala je da je u Srbiji od 2000. primetno unapređenje po pitanju rodne ravnopravnosti i da je procenat žena zaposlenih u policiji veći nego u nekim evropskim zemljama.

Koordinator Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona Ambasade SAD u Srbiji Bendžamin Vilijams istakao je da uloga žena u policiji nikad nije bila važnija i da će SAD nastaviti da pružaju podršku osnaživanju žena.

Šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović rekla je da sve veći broj devojčica i žena koje su zainteresovane i koje su se opredelile za policijsku profesiju ohrabruje i da se nada da će procenat žena na rukovodećim mestima u policiji u narednom periodu biti još veći.

Predsednica Mreže žena u policiji Katarina Tomašević podsetila je da je ovo udruženje osnovano 2018. godine i da je usmereno ka osnaživanju žena da pruže svoje maksimalne potencijale i time daju doprinos MUP-u i zajednici u kojoj žive.

Iz iste rubrike