RTV Brus

Ministar Gašić uručio rešenja o stalnom radnom odnosu za 161-og pripadnika MUP-a

Ministar Gašić uručio rešenja o stalnom radnom odnosu za 161-og pripadnika MUP-a
06. decembra
11:08 2023

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić danas je 161 pripadniku MUP koji su zbog nerešenog radno-pravnog statusa godinama radili na određeno, uručio rešenja o prijemu u stalni radni odnos u MUP i istakao da od njih očekuje da se odgovorno odnose prema poslu i da posvećeno rešavaju probleme u radu sa kojima se budu suočavali.

„Povod zbog kojeg smo danas ovde višestruko je značajan, jer smo sa leđa 161 pripadnika MUP-a sa nerešenim radno-pravnim statusom, skinuli ogromnu brigu, a Ministarstvu i meni lično kao ministru, veliku odgovornost i teret, jer smo uspeli da rešimo problem koji traje gotovo dve decenije. Kao što sam već rekao, u pitanju je 161 pripadnik MUP-a, od kojih veći broj godinama radi u Ministarstvu na određeno vreme, i mogu slobodno da kažem da se preko ovih lјudi prelomila neusklađenost između statusa samofinansirajućeg studenta i odsustva zakonskih rešenja koja taj status prepoznaju kada je u pitanju Kriminalističko-policijska akademija, danas univerzitet“, naglasio je ministar Gašić.

Istakao je da su oni na KPU stekli obrazovanje koje je MUP-u potrebno, dok nerešen radno-pravni status nije bio dobar ni za MUP ni za njih.

„Posle dugogodišnjih praznih obećanja, da li zbog nedostatka volјe ili znanja, ovi mladi lјudi već su gotovo bili izgubili nadu da će im biti data mogućnost da stečeno znanje i veštine trajno i u potpunosti stave na raspolaganje MUP-u. Moram da priznam da sam se i ja kao ministar susreo sa mnogo zakonskih i proceduralnih ograničenja, koja su me sprečavala da se status ovih pripadnika MUP-a reši odmah, ali sam čvrsto odlučio da uz ovlašćenja kojima raspolažem, volјu koju imam i stručnost mojih saradnika koji su me podržali, nađemo način da na ovaj višedecenijski problem stavimo tačku“, naglasio je ministar Gašić.

Ministar je objasnio da se nepravda koja je ovim lјudima naneta najbolјe vidi kroz primer pripadnika MUP koji je, nakon diplomiranja 2008, čekao punih 11 godina da započne radni odnos u MUP-u, odnosno 15 godina da dobije rešenje o stalnom radnom odnosu, a koje mu je danas uručeno.

„Nјihove kolege koje su kao budžetski studenti diplomirali iste godine, odmah su dobili i posao u MUP-u i rešenje o stalnom radnom odnosu, dok su oni to rešenje čekali do danas. Uradili smo ozbilјan posao, zahvalјujem se mojim saradnicima koji su iskazali izuzetnu volјu i posvećenost i pokazali da MUP ima stručne lјude, sposobne da, uz pravu podršku, reše decenijske probleme, kako se ovakve i slične nepravde ne bi ponavlјale“, zaklјučio je ministar Gašić.

U ime pripadnika kojima su uručena rešenja o prijemu u stalni radni odnos okuplјenima se obratila Tanja Ivković, koja se zahvalila ministru Gašiću i istakla da će njene kolege i ona opravdati ukazano poverenje, da će svoje znanje stalno usavršavati i čuvati našu zemlјu i sve građane.

„Čast mi je da se obratim u ime svih nas nekadašnjih studenata KPU kojima se danas ostvaruje san da zasnujemo radni odnos na neodređeno vreme u MUP-u. Tokom školovanja na KPU, profesori i starešine pomogli su nam da usvojimo znanje, steknemo veštine i formiramo profesionalne stavove koje svaki policijski službenik treba da poseduje. Zahvalјujući bliskoj saradnji KPU i MUP pružena nam je mogućnost da kroz obavlјanje poslova u Ministarstvu iskažemo svoj potencijal, na osnovu koga smo danas formalno-pravno postali deo velike porodice čiji je zadatak da štiti i unapređuje bezbednost građana i imovine“, rekla je Ivković.

Iz iste rubrike