RTV Brus

Aktivnosti bruske organizacije gorana

03. avgusta
13:24 2020

Kao jedan od najstarijih ekoloških pokreta u Srbiji, bruska organizacija gorana decenijama unazad radi na pošumljavanju prostora na teritoriji opštine Brus. Kao posebna aktivnost razvijena je rasadnička proizvodnja u Zlatarima gde se godišnje proizvede više stotina sadnica četinara i lišćara. Uz ličnu kartu, dokaz o registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu i posedovni list, zainteresovani građani mogu se prijaviti i potpuno besplatno dobiti sadnice, kaže predsednik bruskog udruženja, Miloš Tatić.

Pored hektara zasađenih šuma, značajna aktivnost bruskih ekologa se zasniva na podizanju zaštitnih pojaseva radi sprečavanja erozije zemljišta. Cilj je zadržati zdrav odnos prema prirodi, edukovati decu i mobilisati mlade da se bave ekologijom.

Prema procenama stručnjaka godišnje nestane oko 16 miliona hektara šuma na svetu. Glavni faktor je čovek, navodi Tatić, odnosno nedovoljno razvijena svest o značaju šuma i njihovom uticaju na opstanak čovečanstva.

U bruskoj organizaciji Pokreta gorana ne odustaju od ideje pošumljavanja potkopaoničke regije. Tatić navodi da je u Srbiji trenutno samo 29 odsto površina pod šumama umesto projektovanih oko 41 odsto. Nasuprot tome, bruska regija godinama unazad beleži pozitivnu statistiku, sa preko 40 odsto šumovitosti, što je znatno iznad proseka na nivou zemlje.

Iz iste rubrike